Alfred Hitchcock

Filmhistorien sträcker sig över 100 år tillbaka i tiden, närmare bestämt till strax innan förra sekelskiftet. Under årens lopp har det spelats in tusentals och åter tusentals filmer av alla möjliga och olika slag.

För att en film ska bli till krävs att det finns någon form av regissör. I ett antal mindre artiklar så ska vi presentera några av de mest kända och mest omtalade regissörer i filmhistorien. Först ut blir Alfred Hitchcock.

Alfred Hitchcock

Den brittiske regissören, även känd som ”the master of suspense” är en av de mest kända regissörerna genom alla tider. Med filmer som De 39 stegen, Fönstret åt gården, Studie i brott, Psycho, Fåglarna och Repet för att nämna några blev han känd för att göra spännande thrillers, oftast med oväntade och spektakulära upplösningar. Vem minns exempelvis inte den klassiska avslutningen av thrillern Psycho.

En egenhet med Hitchcocks filmer var att han ofta själv hade en cameoroll i sina filmer, ofta så liten att den var svårt att upptäcka om man inte hade huvudet på skaft. Trots hans många kända filmer erhöll han aldrig någon Oscar för bästa regi. Endast en av hans filmer erhöll pris för bästa film, nämligen Rebecca.