Börja föra filmdagbok

Alla vi som uppskattar filmer och gärna förbereder vårt filmtittande på ett eller annat sätt, kan också finna nöje i att skriva ned tankar och känslor efter en film är över. Konceptet är väldigt enkelt, men här kommer några tips för hur man kommer igång med detta.

Angående anteckningsboken

Att skriva ned tankarna på datorn eller mobilen är kanske det första som slår en. Men genom att välja en riktig anteckningsbok kommer det hela kännas mer personligt och man kommer att lägga mer värde på anteckningarna också. Skaffa därför gärna en i riktigt hög kvalitet inför detta projekt.

Föra anteckningar under filmen?

Den stora frågan för många är huruvida man ska föra anteckningar under filmens gång eller inte. Åsikten kan kanske gå isär något men de flesta skulle nog rekommendera att inte göra detta första gången. Risken finns alltid att man missar något för att man blir för involverad med sina egna tankar och formuleringar. Vad man istället bör göra är att se filmen med full fokus första gången och sedan se den igen och ta anteckningar.

Efter första titten

När man sett en ny film färdigt är det fortfarande ett bra tillfälle att omedelbart skriva ned lite kortfattad information. Detta kan inkludera saker som:

  • Ett betyg som 1-10, 1-5 eller liknande (eller bara tumme upp/tumme ner)
  • Vilken eller vilka scener som berörde en mest (på gott och ont)
  • Vad man tycke om hur filmen slutade och vilka känslor som dominerade då

Att försöka gå in på allt för mycket detalj är dock något som kanske hellre bör vänta tills efter man sett filmen igen. Men det är ju i slutändan upp till var och en om man nöjer sig med en gång eller inte. Har man väldigt starka negativa åsikter om filmen kan det ju bara kännas jobbigt att se den igen. Och i slutändan är det ju menat att detta ska vara något roligt som man kan göra i samband med sitt filmtittande.