Musikalfilmer

Sound of Music, Kärlek och Bensin och Mamma Mia. Det är namnen på tre av de mest storslagna musikalfilmerna som någonsin producerats, tillsammans med andra stora namn som bland annat Fantomen på Operan och Chicago.

Sound of Music

Sound of Music  kom som musikal redan 1959 och år 1965 släpptes den som film. Filmen räknas som den största succén i filmhistorien. Filmen bygger på självbiografin skriven av Maria von Trapp. Filmen handlar om Maria, som är en novis i Salzburg. Hon anställs som barnsköterska av änklingen kapten von Trapp för att ta hand om hans sju barn. Till en början gör barnen det svårt för henne men Maria lär dem sjunga, vilket blir starten på en lång vänskap mellan henne och barnen. Dessutom upptäcker kaptenen och Maria att de har känslor för varandra.Mamma mia

Mamma Mia!

Den sprakande och spännande musikalen Mamma Mia filmades under sommaren 2007 i Grekland och hade premiär i Sverige i juli 2008. Filmen baserades på en musikal som i sin tur är baserad på popgruppen Abbas låtar. Musikalen går fortfarande att se live då den regelbundet spelas i London. Det går att boka biljetter via svenska företaget Go Sport Travel. I filmen spelar kända skådespelare som Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth och svenska Stellan Skarsgård. I filmen ska Sophie gifta sig med sitt livs kärlek Sky. Med på bröllopet vill hon självklart ha sin far, men vem denne är vet hon inte. Efter att ha hittat sin mors dagbok hittar hon tre namn på män som möjligtvis kan vara hennes far och en lång resa på jakt efter rätt person börjar.

Kärlek och bensin

Den tyska filmen Kärlek och bensin är en operafilm från 1930. Willy Fritsch, Oskar Karlweis, Lilian Harvey och Heinz Rühmann spelade huvudrollerna i denna film regisserad av Wilhelm Thiele. De tre vännerna Willy, Kurt och Hans går ihop och köper en bensinstation tillsammans. Men det är inte allt de har gemensamt. De lyckas även gå och förälska sig i samma kvinna. Musiken till musikalen skrevs av Werner Richard Heymann och Jean Gilbert skapade texterna. 1931 hade filmen Sverigepremiär och tack vare succén spelades filmen även in i en fransk version.